Kada su popularni uštipci u pitanju, svi smo ludi za pravim receptom koji uštipke učini mekanim. Toliko mekanim i za slane i za slatke namaze. Upravo takav recept vam donosimo u ovom članku. Pogledajte i uživajte u ukusnom obroku.
Uštipci
Vjerovatno ste naišli na mnogobrojne recepte za uštipke. S nekima smo zadovoljni, s nekima ne. Različite su varijacije na ovu temu, međutim recept koji bih ja izdvojila je veoma jednostavan a proizvod bude odličan.
- 1 kg brašna
- 2 kašikice suhe germe
- sol
- topla voda
- 3 kašike ulja
Kao što vidite, sastojci su isti oni kojinam trebaju za pravljenje hljeba. Prvo u čašu stavimo germu, šećer i prelijemomlakom vodom.
Sačekamo pet minuta da se stvori reakcija dobro znana, tj. da germa nadođe. U dublju plastičnu posudu stavimo brašno i sol. Dodamo nadošlu germu, ulje i počinjemo sa potkuhavanjem, s tim da pomalo dodajemo toplu vodu i mijesimo tijesto, da bude srednje čvrstoće, niti mecavo niti suviše čvrsto.
Cilj je dobiti smjesu koja će se odvajati od posude. Ostavimo da naraste, otprilike sat vremena je dovoljno. S tim da svako petnaest minuta ga promijesimo. Nakon toga razvaljamo tijesto debljine 1 cm isječemo na baklavice ili kružiće (pomoću čaše) i pristupamo procesu prženja.