Ukoliko su vam dosadile uobičajene čorbice koje inače pravite a želite nešto domaće. Ova posebna merdžimek čorba će oduševiti sve prisutne.
Merdžimek čorba
Za sve ljubitelje kremastih zdravih čorba, predlažemo vam merdžimek čorbu, čija priprema i nije baš česta u našim kuhinjama. Merdžimek čorba je, ustvari, jelo turske kuhinje, poslužuje se najčešće za vrijeme iftara. Sa sljedećom količinom sastojaka možemo poslužiti četiri osobe.
- 1 glavica crvenog luka
- 1 kašika paradajz pirea
- 1 kašika crvene leće
- 1 veći krompir
- 1 kašika maslaca
- 1 l vode
- začini, malo nane
U dubljoj šerpi izdinstati luk. Kad blago porumeni dodati paradajz-pire i promiješati.
Krompir izerendati i zajedno sa lećom dodati u šerpu. Začiniti i preliti prokuhanom vodom.
Na blagoj temperaturi kuhati 40 minuta. Nakon toga izblendati i poslužiti toplu. Ukoliko želite, dadajte svježe iscijeđen sok od limuna.