You are currently viewing Posebna merdžimek čorba

Posebna merdžimek čorba

Ukoliko su vam dosadile uobičajene čorbice koje inače pravite a želite nešto domaće. Ova posebna merdžimek čorba će oduševiti sve prisutne.

Merdžimek čorba

Za sve ljubitelje kremastih zdravih čorba, predlažemo vam merdžimek čorbu, čija priprema i nije baš česta u našim kuhinjama. Merdžimek čorba je, ustvari, jelo turske kuhinje, poslužuje se najčešće za vrijeme iftara. Sa sljedećom količinom sastojaka možemo poslužiti četiri osobe.

  • 1 glavica crvenog luka
  • 1 kašika paradajz pirea
  • 1 kašika crvene leće
  • 1 veći krompir
  • 1 kašika maslaca
  • 1 l vode
  • začini, malo nane
  1. U dubljoj šerpi izdinstati luk. Kad blago porumeni dodati paradajz-pire i promiješati.

  2. Krompir izerendati i zajedno sa lećom dodati u šerpu. Začiniti i preliti prokuhanom vodom.

  3. Na blagoj temperaturi kuhati 40 minuta. Nakon toga izblendati i poslužiti toplu. Ukoliko želite, dadajte svježe iscijeđen sok od limuna.

Glavno jelo
Bosanska kuhinja
čorba, povrće, zdrava ishrana, merdžimek čorba