You are currently viewing Pouzdan tlakomjer i njegova važnost

Pouzdan tlakomjer i njegova važnost

Kada krenete razmišljato o tome koji tlakomjer kupiti, izbor tlakomjera je zaista veliki i trebali biste znati par bitnih stvari prije same kupovine. Pouzdan tlakomjer i njegova važnost odabira igraju značajnu ulogu u očuvanju kvalitete vašeg života. U novije vrijeme prednost se daje digitalnim tlakomjerima zbog efikasnosti i zbog toga što su jako praktični za nošenje, mjerenje krvnog pritiska na poslu ili bilo gdje da se nalazite. Osobama koje boluju od hipertenzije ili jako niskog krvnog tlaka dobro je imati tlakomjer kod kuće radi lakšeg postavljanja dijagnoze, te također radi preventive i praćenja krvnog pritiska zbog postojeće terapije.

Pouzdan tlakomjer i njegova važnost

Normalne vrijednosti krvnog pritiska

Normalna vrijednost krvnog tlaka je 120/80. Donji dijastolički tlak je tlak u arterijama dok se srce odmara između dva otkucaja. Gornji (sistolički tlak) pumpa krv kroz arterije.
Vrijednost krvnog tlaka zavisi o tjelesnoj aktivnosti, o stresu, emocionalnom stanju, dobu dana (ujutro je obično krvni pritisak viši nego navečer).
Dijagnoza hipertenzije postavlja se kada je krvni tlak viši od 140/90 mmHg u mirovanju, kroz duže vrijeme.

Zašto moramo znati tačne vrijednosti krvnog pritiska?

Preporučuje se mjerenje krvnog pritiska kod ljekara zbog stručnosti i tačnosti, ali i zbog zbog potencijalnog liječenja hipertenzije i terapije. Neki ljudi imaju povišeni krvni pritisak samo dok su u ordinaciji, ali kada pritisak provjeravaju u svom domu, krvni pritisak je sasvim normalan. Takvo povećanje krvnog pritiska posljedica je stresa i tjeskobe zbog samog pregleda. Također i zbog straha da nešto neće biti u redu. Također, dodatni faktora povišenog pritiska mogu biti i vanjski faktori- poput godišnjeg doba, hodanja do ordinacije i tjelesne aktivnosti, stanje uzbuđenosti i nervoze, pušenje itd.

Osobe kojima je dijagnosticirana hipertenzija trebale bi više puta dnevno, mjeriti krvni pritisak te bilježiti izmjerene vrijednosti. To je veoma važno nakon uvođenja nove ili promjene postojeće terapije dok se kasnije uvodi mjerenje u rjeđim intervalima. Prednost mjerenja u kućnim uslovima je u višestrukim mjerenjima kao i u boljoj procjeni rizika jer se radi o bolesnikovoj svakodnevnoj sredini.

Odabir tlakomjera

Pravilno i redovito mjerenje krvnog tlaka važno je zbog određivanja dijagnoze hipertenzije, visokog i niskog krvnog tlaka. Kontrola krvnog tlaka neophodna je kod osoba koje uzimaju terapiju. Neka stanja poput starosne dobi, bolesti srca i krvnih žila ili trudnoće zahtijevaju stalno praćenje krvnog tlaka zbog opasnosti od razvijanja ili pogoršanja bolesti. Za mjerenje možete odabrati digitalni tlakomjer za nadlakticu ili zapešće.

Digitalni tlakomjer

Kada razmišljamo o kupnji tlakomjera susrećemo se s osnovnim pitanjem koji tlakomjer je dobar za mene?Tlakomjeri za osobnu upotrebu trebaju biti jednostavni za upotrebu i pouzdani. Nudimo Vam savremen i pouzdan tlakomjer koji će Vam pomoći u borbi protiv ove opake opasnisti za Vas i Vaše zdravlje.