Poznata tikvenjača je omiljeno jelo još od djetinjstva. Miris bosanske tikvenjače, igra, graja i zabava. Miris tradicije, prirode, maminog truda i sladak miris umora. Vratite se u djetinjstvo uz ovaj ukusan i jednostavan recept.
Pita od tikve
Ovo je još jedan od recepata koji nam dobrodođe u situacijama kada baš i nemamo vremena za kuhanje. Ne iziskuje puno vremena niti namirnica.
- 1 kg tikve
- 3 jajeta
- 200 ml mlijeka
- nekoliko kašika pavlake
- 2 čaše brašna
- ulje, sol
Prvo, isjeckamo ili narendamo tikvu.
Zatim, dodajemo sastojke izmiješamo, trebali bismo dobiti srednje gustu smjesu.
Tepsiju u kojoj će se peći, pouljiti i staviti praznu u rernu, pa tek onda istresti smjesu na zagrijano ulje.
Vratiti u zagrijanu rernu i peći dok ne porumeni. Temperaturu smanjivati dok se ne ispeče i iznutra. Ovu pitu poslužujemo s jogurtom.