Ovi ukusni punjeni somuni koji odišu tradicijom i mirisom naše Bosne, oduševit će sve. Idealni su za uživanje u ukusnom i malo jačem doručku. Također su odlično rješenje kada nam nakon napornog dana treba jak obrok. U svakom slučaju, možemo ih kombinirati uz sve prigode. Uživajte.
Punjeni somun
Nesvakidašanjirecept, zanimljiv, lahko i brzo se napravi.
Za punjene somune nam nije potreban veliki broj namirnica. Za četiri osobe potrebno nam je sljedeće:
- 4 somuna
- manja glavica crvenog luka
- 400 g faširanog mesa
- 100 g suhog mesa
- 4 jajeta
- 1 dl ulja
- suhi začin, sol, biber po želji
Prvo, izdinstamo luk, zatim dodamo faširano meso, zatim suho meso i začinimo. Dinstamo desetak minuta.
Somune na vrhu razrežemo i rasporedimo smjesu od mesa. U svaki od somuna dodamo i po jedno jaje.
U tepsiju izliti pola čaše vode i 2 kašike ulja. Poredamo somune i poprskamo ih nekim temeljcem ili vodom.
Poklopimo folijom i pečemo u rerni dvadesetak minuta. Za to vrijeme jaje se ispeče a somuni budu mehki i sočni. Na ovaj način možemo iskoristiti i stare somune.