You are currently viewing Punjeni somuni

Punjeni somuni

Ovi ukusni punjeni somuni koji odišu tradicijom i mirisom naše Bosne, oduševit će sve. Idealni su za uživanje u ukusnom i malo jačem doručku. Također su odlično rješenje kada nam nakon napornog dana treba jak obrok. U svakom slučaju, možemo ih kombinirati uz sve prigode. Uživajte.

Punjeni somun

Nesvakidašanjirecept, zanimljiv, lahko i brzo se napravi.

Za punjene somune nam nije potreban veliki broj namirnica. Za četiri osobe potrebno nam je sljedeće:

  • 4 somuna
  • manja glavica crvenog luka
  • 400 g faširanog mesa
  • 100 g suhog mesa
  • 4 jajeta
  • 1 dl ulja
  • suhi začin, sol, biber po želji
  1. Prvo, izdinstamo luk, zatim dodamo faširano meso, zatim suho meso i začinimo. Dinstamo desetak minuta.

  2. Somune na vrhu razrežemo i rasporedimo smjesu od mesa. U svaki od somuna dodamo i po jedno jaje.

  3. U tepsiju izliti pola čaše vode i 2 kašike ulja. Poredamo somune i poprskamo ih nekim temeljcem ili vodom.

  4. Poklopimo folijom i pečemo u rerni dvadesetak minuta. Za to vrijeme jaje se ispeče a somuni budu mehki i sočni. Na ovaj način možemo iskoristiti i stare somune.

Glavno jelo
Bosanska kuhinja
punjeni somun, sarajevski somuni