Razne krem čorbe su idealne za hladnije dane kada se trebamo ušuškati i raditi na svom imunitetu.
Krem čorbe
Krem čorbe u zadnje vrijeme su jako popularne i često viđene na našim trpezama. Jelo koje godi i onima koji i nisu baš neki ljubitelji jela na kašiku. Mame ih često prave djeci koja ne žele jesti povrće, jer svojom teksturom, ustvari, sakrivaju sadržaj koji se nalazi u njima. Odlikuje ih brzina spremanja, pa tako za najviše pola sata imamo ukusno, zdravo i toplo predjelo. Postoje različite varijacije na ovaj recept. Mi ćemo vam izdvojiti dvije: krem čorba od blitve i krem čorbu od paradajza.
Krem čorba od blitve
Sastojci:
- vezica blitve otprilike 300 g (može i špinat)
- 1 glavica luka
- 1 mrkva
- 2-3 krompira
- malo brašna, so i biber
Priprema:
U šerpu sastaviti povrće da se kuha 15 minuta, kad je kuhano, stavite ga u blender. U drugoj posudi napravite zapršku, tako što ćete propržiti kašiku brašna i sipati povrće zajedno sa vodom u kojoj se kuhalo. Vratiti na ringlu da se još nekoliko minuta zajedno prokrčka. Možete dodati i 60 ml vrhnja za kuhanje.
Krem čorba od paradajza
Sastojci:
- 500 g paradajza (koji izblendamo) ili 500 ml paradajz sosa
- 1 glavica crnog luka
- 2 mrkve
- 500 ml vode, malo ulja
- kašičica šećera, so, biber
- malo brašna za zapršku
- suhi celer za dekoraciju.
Priprema:
Izrendajte luk i mrkvu pa ih malo izdinstajte na laganoj vatri, dodajte paradajz sos i vodu. Pustite da sve ključa nekih 20 minuta. Čorbici dodajte šećer da bi se neutralizovao paradajz. Nakon dvadesetak minuta, umutiti sa malo hladne vode jednu kašičicu brašna, malo soli i bibera. Zatim u ključalu čorbu dodajte zapršku i pustite da se sve kuva još desetak minuta.
Poslužuje se topla, možete dodati kašiku kisele pavlake ili vrhnja i dekorisati sušenim celerom.