You are currently viewing Recept za piletinu u šampinjon sosu

Recept za piletinu u šampinjon sosu

Ukoliko ste ljubitelj bijelog mesa tj. piletine a također volite i gljive, ovo je recept za vas. Ovaj recept za piletinu u šampinjon sosu će unijeti pravu malu renesansu kada je odabir glavnog jela u pitanju.

Pileći file i šampinjon sos

Svi smo barem jednom u životu pravili ovojelo, koje rijetko ko ne voli. Različiti su načini i metode pripreme. Jedan jako jednostavan, potrebni su nam sljedeći sastojci, sa čijom količinom možemo poslužiti četiri osobe:

  • 500 g pilećeg filea
  • 400 g šampinjona
  • 80 g maslaca
  • 300 ml mlijeka
  • 30 g brašna
  • 100 g tvrdog sira
  • sol i začini po želji
  1. Piletinu isjeći kako želite, začiniti i ostaviti da se marinira.

  2. Nakon toga 40 g maslaca istopiti i izdinstati filete.

  3. U drugoj tavi iskoristiti ostatak maslaca, izdinstati šampinjone, dok sva tekućina ne ispari. Kad piletina porumeni s obje strane izvadimo je iz tave i ostavimo na toplo mjesto.

  4. U tavi gdje nam je bila piletina umutimo brašno i mlijeko i ostavimo na laganoj vatri da prokuha, dodamo vrhnje i naribani sir.

  5. Kuhati na laganoj vatri dok se sir ne istopi. U sos dodati šampinjone i piletinu, još minutu kuhati sve zajedno. Kao prilog možete poslužiti pire krompir, rižu ili neku tjesteninu.

Glavno jelo
Bosanska kuhinja
piletina i šampinjoni,, sos od šampinjona, umak od gljiva