You are currently viewing Rolat s mljevenim mesom-ukusno i primamljivo

Rolat s mljevenim mesom-ukusno i primamljivo

Rolat s mljevenim mesom je uvijek najmirinije i najukusnije jelo na trpezi.

Rolat sa mljevenim mesom

Ovaj recept će se svidjeti svim ljubiteljima mesa i mesnih prerađevina. Jednostavan za napravit, primamljiv i vizuelno i okusom. Najčešće ga uslužujemo na malo većim skupovima,porodičnim ručkovima, jer je dosta izdašan.

  • Osnovni pribor
  • 500 gr mljevenog mesa
  • 1 glavica crnog luka
  • 100 gr prezli
  • 300 ml mlijeka
  • 1 kašika mljevene crvene paprike
  • 1 jaje
  • 1 kašika začina
  • 1 kašika soli
  • biber i peršunov list po želji
  • 100 gr edamera
  • 200 gr suhoh mesa
  • 5 tvrdo kuhanih jaja
  1. U dublju posudu sastaviti mljeveno meso,sitno sjeckan crni luk, začine i jaje..

    Ukoliko koristimo hljeb trebamo ga u zasebnoj zdjeli politi mlijekom da odmehkne i sjediniti ga sa smjesom odmljevenog mesa. Važno je da se sve dobro sjedini.

    Rernu zagrijati na 220 stepeni.

    Na alu foliju sipati masu od mesa,poravnati rukama ili oklagijom u ploču cc 20×30 cm.

    Odozgo staviti suho meso, izrendati sirali samo po sredini, a jaja poredati na kraj šire strane rolata.

    Uz pomoć folije zamotati rolat.

  2. Lagano, pažljivo prebaciti u odgovarajuću posudu za pečenje u koju ste prethodno nauljil i toliko da prekrije dno.

    Pečemo 30 minuta, nakon tog vremena izvaditi iz rerne, skinuti foliju i peći još 15 minuta. Rolat sjeći na kriške.

  3. Kao prilog možemo poslužiti šampinjone sa vrhnjem za kuhanje, pa tako dobijemo i kremoznost uz ovo jelo ili krompir sa sezonskom salatom.

Kolači
Američka kuhinja
rolat, rolat od mesa, rolat s mesom