Ukoliko Vam treba brz i siguran obrok koji uvijek uspije, ručak s gljivama je pravo rješenje za vas.
Ručak s gljivama
Gljive su veoma zastupljene u svjetskim kuhinjama. Ugodnog su okusa i bogate su hranjivim tvarima. Imaju nisku kalorijsku vrijednost te su dobar izbor za osobe koje su na dijeti. Najzastupljenije gljive u našim kuhinjama su šampinjoni. Pripremamo ih u kombinaciji sa tjesteninom, mesom, povrćem, bilo da su svježe,suhe ili ukiseljene.
- Osnovni pribor
- 400 gr tjestenine
- 1 glavica crvenog luka
- 15 gr sušenih vrganja
- 1 čehno bijelog luka
- 250 gr šampinjona
- 60 gr tvrdog naribanog sira
- mješavina začina
- maslinovo ulje, so i biber.
Prvo, u zdjelicu smočimo suhe vrganje, a šampinjone očistimo i isječemo na oblike koje želimo. Tjesteninu kuhamo po uputama sa ambalaže.
Zatim, u tavi na maslinovom ulju izdinstamo crveni luk, kojem dodajemo bijeli luk, vrganj i šampinjone. Dinstamo ih na jakoj temperaturi, dok ne omeknu. Začinimo ih i dodamo maslac da se istopi. Na kraju ih pomiješamo s procijeđenom tjesteninom. Naribani tvrdi sir stavimo na kraju.
Jelo je srednje kalorično i vrlo jednostavno za napraviti.