Omiljeni miris u toku ramazanskih dana, miris Sarajeva, Bosne i tradicije na stolu, Sarajevska topa koja omamljuje.
Sarajevska topa
- Osnovni pribor
- 60 gr putera
- 100 gr mladog sira
- 100 gr dimnjenog sira
- 1 jaje
- malo soli
U zagrijanu dublju tavu stavite puter, a nakon što se istopi dodajte sireve (pavlaku i po želji druge mliječne proizvode). Smanjite temperaturu i čekajte da se sve istopi. Nakon toga po želji dodajte mlijeko i jaje dok sesvi sastojci ne sjedine.
Umjereno posoliti i dekorisati po želji. Potrebno je15 minuta da ovo jelo bude gotovo. Postoje različite varijacije i sastojci koji se upotrebljavaju. Neki recepti su bez jaja. Važno je istaći da se poslužuje topla uz somune kojima umačemo u topu. Od navedenih namirnica možemo dobiti četiri porcije.
Osim za iftar, topa se može praviti i za doručak.