You are currently viewing Sezona komaraca i preventivne mjere zaštite

Sezona komaraca i preventivne mjere zaštite

Užitke u predivnim toplim danima u našim dvorištima ili pored rijeka i jezera nerijetko pokvari najezda komaraca kojih se ne možete riješiti. Sezona komaraca je sezona prave gnjavaže kada ne možete u miru provoditi tople ljetnje večeri vani, bez toga da vas ove malene napasti ne uznemiravaju.

Poznato je oko 3.300 vrsta komaraca. Komarci žive u svijetu mirisa i uvijek se kreću prema mirisima koji su im ugodni i takve mirise zovemo atraktanti. S druge strane postoje mirisi koji im ne odgovaraju pa ih komarci izbjegavaju, a zovemo repelenti.

Ubod komarca

Ubod komarca je jako neugodna pojava tokom svih ljetnih mjeseci i mnogo ometa uživanje u prirodi i u toplim predvečerjima. Jako često se dešava da nije u pitanju samo jedan ubod nego više njih te da od svrbeža ne možemo normalno funkcionirati niti mirno sjediti. Oteklina nastaje kada komarac ispusti svoju slinu ispod površine kože čovjeka. Ta slina sadrži određene bjelančevine koje su našem imunitetu potpuno strane supstance. Iz tog razloga se javlja reakcija u obliku obrane organizma od štetnih posljedica.

sezona komaraca

Ubod tigrastog komarca izaziva puno veće otekline od običnog komarca. Kada je u pitanju ubod komarca, alergija je normalna pojava kod većine ljudi. Osim različitih krema i sprejeva, mnogi stručnjaci također savjetuju za ubod komarca prirodni lijek kao što su limun, med, češnjak, voda te mnogi drugi prirodni načini liječenja uboda komaraca.

Ocat

Kiselina u octu zaustavit će svrab. Dovoljno je da natapkate sasvim malo ocata na vatu i da nanesete na mjesto uboda.

Pasta za zube

Mentol u pasti za zube na koži će stvoriti osjećaj hlađenja te će smanjiti natečenost.

Kora od banane

Ubod lagano protrljajte korom od banane a šećer iz kore će smiriti upalu i svrab.

Voda

Voda može trenutno ublažiti osjećaj svrbeža. Napravite oblog od odgovarajuće temperature. Ono na što trebate pripaziti jeste da voda ne bude previše topla. U vodu također možete dodati ocat, a običnu vodu možete zamjeniti morskom odnosno slanom za bolji i umirujući efekat.

Led

Jednostavno uzmite jednu kockicu leda, zamotajte u običnu krpu i stavite na mjesto uboda komarca. Umanjit će osjećaj svrbeža i smanjiti otok.

Eterična ulja

Lavanda i čajevac mogu ublažiti osjećaj nelagode i svrbeža. Natapkajte jedno od ova dva ulja na vatu ili na tanju, nježniju krpicu i stavite kao oblog na mjesto uboda.

Električni ubica komaraca

Ubica komaraca izrađen je od ekološki prihvatljivih materijala primjenom najnovije tehnologije, pruža potrošačima cjelonoćnu zaštitu od komaraca.

Ubica komaraca

  • Nema štete, nema zračenja.
  • Dvostruko plavo svjetlo, električni udar za ubijanje komaraca.
  • USB sučelje je prikladno i prenosivo.

Pest killer – Ubica insekata

  • UV svjetlo privlači leteće insekte i uništava ih bešumno pomoću električno napunjene električne mreže.
  • Mreža napajanja zaštićena je vanjskom rešetkom izbliza, koja sprečava slučajni kontakt s ljudima.
  • Insekti padaju u posudu za sakupljanje na dnu, koja se lako može ukloniti.
  • Opremljenom četkom možete lako očistiti posudu za sakupljanje.