Podrška: 062 597 442

Besplatna dostava za narudžbe preko 100 KM!

Dostava: 1-2 dana, BiH

Sirće od jabuke

Jabukovo sirće se koristi u borbi protiv raznih vrsta bolesti, te gljivičnih infekcija. Pospješuje naš imunitet i posjeduje razne vrste prednosti koje ćemo vam navesti u sljedećem tekstu:

Domaće sirće od jabuke

Kada kažemo domaće jabukovo sirće, mislimo na 100%  cijeđeni sok od divljih jabuka. Temeljni je sastojak zdravlja i vitalnosti.  Bogato je vitaminima A, B, C, mineralima, florom, fosforom, kalcijom, magnezijom, natrijumom i željezom  i sadrži 13 esencijalnih aminokiselina i enzime. Povoljno djeluje na rast i diobu ćelija, te živčanu i mišićnu aktivnost. Naučno je dokazano da održava vitalnost i osvježava organizam, potiče cjelokupni metabolizam, te jača njegove odbrambene mehanizme.

Jedna kašikica sirćeta dnevno je dovoljna da zaštitimo i ojačamo imunitet. Prilikom izbora jabukovog sirćeta trebamo biti jako oprezni. Najbolje i najzdravije je sriće napravljeno od cijelih, ne prezrelih plodova jabuka koje su uzgojene na ekološki način. Najbolje su stare sorte jabuka ili još bolje divlje, šumske jabučice. To mora biti sirće pripremljeno od voćnog soka dobivenog hladnim prešanjem jabuka, koji je potom sazrio na prirodan način, bez hemijskih dodataka

Za domaće jabukovo sirće možemo reći da predstavlja prirodni napitak kojim se, kao dodatku ishrani, može zadovoljiti dnevna potreba organizma za neophodnim vitaminima, mineralima, u svrhu održanja zdravlja, te poboljšanja psihofizičkih sposobnosti.

Ljekovit je i jako učinkovit napitak od 2 kašike sirćeta u mlakoj, prokuhanoj vodi, uz koji možemo dodati kašiku meda. Pomaže nam pri:

  • bolesti grla
  • kod neuredne probave
  • slabe cirkulacije i razmjene materija u organizmu
  • preporučuje se i kod bolesti srca, bubrega i krvnih sudova
  • prema nekim izvorima, dobro se pokazao u povećanju plodnosti
  • u liječenju noćnog mokrenja kod djece
  • dokazano je i da jabukovo sirće snižava povišeni krvni pritisak
  • pomaže u očuvanju vitke linije

 

Bogato je kalijem, što pozitivno utječe na rad mišica i nerava, a učestvuje i u biohemijskim procesima na ćelijskom nivou, te se u kombinaciji s medom pogotovo preporučuje sportistima.
Simptomi nedostatka kalija u organizmu su: slabost, pospanost, grčenje i bolovi u mišićima. Napitak sa jabukovim sirćetom dat će ubrzo odlične rezultate. Smatra se da ono treba postati dio svakodnevne ishrane.