You are currently viewing Slani palačinci-brza i jednostavna priprema

Slani palačinci-brza i jednostavna priprema

Slani palačinci spadaju u red omiljenih glavnih jela/predjela svih nas zbog njihove lagane i brze pripreme.

Slani palačinci

Slani palačinke možemo praviti na raznenačine. Nadjev može bti od suhomesnatih proizvoda, raznih topljenih sireva pasve do kombinacija sa mljevenim mesom, filetima, povrćem i slično. Završni dioobično bude pohovanje ili zapjecanje u rerni. Recept koji vam mi donosimo jesljedeći:

  • Osnovni pribor
  • 700 ml mlijeka
  • 300 ml kisele vode
  • 4 jajeta
  • 600 g brašna
  • 1 kašika soli
  • 300 g mljevenog mesa
  • 1 glavica crnog luka
  • 200 g gljiva
  • 1 manja crvena paprika
  • 1 kašičica crvene mljevene paprike
  • 1 kašičica bosiljka
  • 1 kašičica origana
  • po potrebi ulje
  • po ukusu so
  • po ukusu biber
  • 300 ml vrhnja za kuhanje
  • 200 ml jogurta
  • 100 ml mlijeka
  • 3 jajeta
  1. Od navedenih namirnica napraviti 10 palačinki! Na ulju izdinstati isjeckano povrće, dodati meso i lagano miješati i sprečavati da se prave grudve.

  2. Nakon 5minuta dodati na listiće isjeckane gljive (po želji), pustiti da se još dinsta da suvisna tekucina ispari i dodati ostale začine.

  3. Prohladiti i puniti palačinke. Složiti palačinke u pogodnu posudu, koja može ići u rernu, prelitisa preljevom i peći na 200C, oko 30 minuta, u zavisnosti od rerne.

Glavno jelo
Italijanska kuhinja
palačinke, slane palačinke