You are currently viewing Šta naši nokti govore o našem zdravlju?

Šta naši nokti govore o našem zdravlju?

“Vaši nokti su jako dobar odraz vašeg zdravlja. Na noktima se mogu pojaviti mnoge stvari koje mogu značiti zdravstvene i kožne probleme”, kaže dermatologinja Christine Poblete-Lopez, dr.med.

Obratite pažnju na bilo šta što se odjednom čini drugačije na Vašim rukama ili nogama, kaže ona. “Sve što ne izgleda normalno treba riješiti. Vaš najbolji način djelovanja je što prije otići liječniku.”

Pišemo vam o par stanja koja također mogu uzrokovati simptome na noktima. Međutim, za dijagnozu, važno je posjetiti svog liječnika, koji će osim simptoma noktiju uzeti u obzir mnoge druge uzroke.

Stres

Nokti na rukama i nogama usko su povezani s kosom. Baš kao što bi vam kosa mogla ispasti nakon bolesti ili dužeg razdoblja stresa, vaši nokti također mogu pokazivati simptome. Najčešće, stres će uzrokovati pojavu bočnih linija na vašim noktima.

Artritis

Male ciste koje rastu u blizini ili na kutikulama mogu nastati s artritisom. Oni su benigni (nisu kancerogeni) i najbolje ih rješava ručni hirurg.

Madeži ili melanom

Zabrinutost oko boje noktiju jedna je od najčešćih pritužbi koje dermatolozi čuju. Promjene se obično pojavljuju u linijama koje se protežu od kutikule do vrha, a mogu biti dobroćudni madeži ili kancerozni melanomi. Trebali biste se obratiti dermatologu ako koža ispod ploče nokta – tvrdi dio nokta, koji prekriva vrhove prstiju – dobije bilo kakvu smeđu boju. Ti razvoji su uvijek više zabrinjavajući ako utječu na jedan prst umjesto na sve. Smeđe linije koje se provlače u kutikulu mogle bi biti znak melanoma. One koje se zaustavljaju na ili prije kutikule vjerojatno su uzrokovane madežima.

Promjene u obliku i teksturi noktiju

Nokti s udubljenjem:
Nenormalan oblik nokta i površina nokta također mogu signalizirati zdravstveni problem. Nokti koji imaju rupice ili udubljenja – “kao da je netko uzeo olovku i samo je utisnuo i ostavio otisak”, – mogu upućivati na psorijazu, hroničnu bolest kože. Psorijaza također može uzrokovati labavljenje noktiju i odvajanje od nokta, kao i bolest štitnjače.

Bijeli nokti:

Ako su nokti uglavnom bijeli s tamnijim rubovima, to može ukazivati na probleme s jetrom, poput hepatitisa.

 Žuto obojeni nokti:

Obično su posljedica pušenja, lakiranja noktiju lakovima u boji bez upotrebe podlaka ili povećane konzumacije karotena. Međutim, ako je žutilo popraćeno zadebljanjem i drobljenjem, možda je riječ o gljivičnoj infekciji. Žuti nokti rjeđe su povezani sa psorijazom, dijabetesom i bolestima štitnjače.

Tanke crvene ili smeđe crte:

Ovakve crte znakovi su krvarenja. Obično nastaju zbog traume noktiju (kao što je udarac) ili gljivične infekcije. Međutim, također mogu upućivati na psorijazu, melanom ili čak infekciju membrane vašeg srca.

Električna olovka za uređivanje noktiju

Električna turpija za nokte nužan je pratitelj svake žene. Koristi se za uređenje prirodnih ili umjetnih noktiju, a može se koristiti i za manikuru i pedikuru. Višenamjenska je jer se može koristiti za turpijanje, zaglađivanje, brušenje, poliranje i oblikovanje noktiju. Također može ukloniti geli i obični lak i kožicu s noktiju. Ima razne postavke brzine, tihi rad i vrlo je jednostavan za upotrebu. Puni se putem priloženog punjača. Izuzetno je precizan i pruža detaljno uređivanje. Ukoliko želite na veoma brz i bezbolan način, jako nježno urediti vaše nokte bez obzira na to da li s njima imate neki od navedenih problema, uz ovaj proizvod ćete definitivno dobiti lijepe i uredne nokte koji izgledaju besprijekorno.