You are currently viewing Šta uzrokuje visok krvni pritisak?

Šta uzrokuje visok krvni pritisak?

Šta uzrokuje visok krvni pritisak i koji su načini njegovog regulisanja? Visok krvni pritisak je veoma opasna bolest koja može dovesti do kobnog stanja i rezultata opasnih po život. Dakle, ono što je najgore jeste da ova bolest može dovesti do srčanog udara.

Ono što je najveći problem kod prepoznavanja visokog krvnog pritiska jeste da ga mnogi pacijenti često ne osjećaju. Obično nemaju nikakvih simptoma tako da je preporučljivo osobama preko 40 godina da obavezno kontroliraju stanje svog krvnog pritiska.

Šta su najčešći faktori za pojavu visokog krvnog pritiska?

Vodeći faktor je naravno genetska predispozicija a nakon toga dijabetes tipa 1 i 2. Potom slijedi gojaznost koja je veoma opasna te konzumiranje hrane koja sadrži puno soli. Takođe, sekundarna hipertenzija uglavnom nastaje zbog bolesti bubrega i neravnoteže hormona.

Kako biste na vrijeme reagirali i preventivno djelovali, povedite računa o unosu soli, također jedite što više voća i povrća, budite fizički aktivni i ne koristite alkohol i cigarete. Također se preporučuje da znatno smanjite unos kofeina, te da najmanje 6 sati sna provedete u toku svake noći.

Šta uzrokuje visok krvni pritisak

Pušenje cigareta

Pušenje može dovesti do povišenja krvnog pritiska i oštećenja arterija. Pušenje povećava rizik od srčanih bolesti i ugrožava zdravlje na nekoliko nivoa.

Nedostatak fizičke aktivnosti

Ukoliko prakticirate redovnu fizičku aktivnost pomoći ćete srcu da bolje i efikasnije pumpa krv. Samim tim ćete oslobađati tzv. hormon sreće u organizmu i doprinijet ćete kvaliteti života. S druge strane, manjak fizičke aktivnosti može donijeti veliki broj raznih problema, a između ostalog može i pridonijeti ubrzanom radu srca što opretećuje arterije i povećava krvni pritisak.

Prekomjerna gojaznost

Prekomjerna gojaznost opterećuje cijeli organizam a posebice krvožilni sistem. Istraživanja pokazuju da gojaznost može doprinijeti hipertenziji te izazvati niz zdravstvenih problema.

Dijeta

Preveliki unost soli u vašem organizmu uzrokuje da tijelo zadržava tekućinu što povećava krvni pritisak. Stručnjaci preporučuju da se u organizam soli unosi što manje kako bi se na vrijeme izbjegli problemi u budućnosti.

Stres

Prekomjerni stres može uzrokovani ogromne probleme po zdravlje, a također može prouzrokovati i povećanju krvnog pritiska.

Šta uzrokuje visok krvni pritisak

Ponuda tlakomjera iz naše ponude