You are currently viewing Štrudla-omiljena slastica u zimskim danima

Štrudla-omiljena slastica u zimskim danima

Kad zima dođe, a zimnice su nam pune raznih džemova, štrudla je idealna uz kafu ili čaj.

Štrudla

Štrudla spada u deserte koji se najčešće pravi u jesen ili zimu, kad svi imamo džemove i pekmeze koji savršeno dobro dođu kao premaz za ovu poslasticu. Poslužujemo je  uz kahvu ili čaj. Važno je imati dobar recept za tijesto. Ukusi su različiti. Svima onima koji žele štrudlu poput one„kupovne“, preporučila bih ovaj recept:

  • Osnovni pribor
  • 500 gr brašna
  • 100 ml mlijeka
  • 100 ml ulja
  • 2 kašike šećera
  • 2 jaja
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilija šećer
  1. Prvo, mikserom umutimo jaja i šećer i vaniliju šećer, zatim dodajemo ulje i mlijeko. U izjednačenu smjesu postepeno dodajemo brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Mijesiti do momenta kada dobijemo kuglu koja se ne lijepi za prste. Nema potrebe čekati da tijesto odstoji.

  2. Na radnoj površini razvaljati oklagijom tijesto koje smo podijelili na dva dijela. Zatim ga premazati željenim filom i urolati. Pripremiti pleh obložen pek-papirom. Prije pečenja štrudle premazati uljem. Peći ih pola sata na 200stepeni. Da bi nam štrudla bila mehka, nakon što je izvadimo iz rerne potrebno ju je prekriti čistom salvetom.

  3. Prednost ovog recepta jeste brzo pravljenje, štrudla bude gotova za nekih 45 minuta. S ovom štrudlom možemo počastiti desetak osoba.

Dezert
Američka kuhinja
dezert štrudla, rolat, štrudla