You are currently viewing Sutlija-miris tradicije

Sutlija-miris tradicije

Sutlija je jedna od omiljenih poslastica na našim prostorima svima nama, od malena. Receptura kao ni način pripreme se nisu mjenjali, osim što po želji, svako za sebe sprema svoj ukus i dodatak.

Sutlija

Sutlijaje slatko jelo, tipično za područje Balkana i Turske.

Sutlijaš dolazi odturske riječi süt što na bosanskom znači mlijeko. Ovo jelo je prvobitno bilo rašireno u turskoj kuhinji, a dodanas je održano i priznato kao mliječni desert širom svijeta. Osnovni sastojcisu mlijeko, riža i šećer.

U kuhinjama Zapadne iSjeverne Europe u sutlijaš se posebno dodaju cimet ili prženi bademi.

  • Osnovni pribor
  • 200 g riže
  • 2 kašike šećera
  • 400 ml vode
  • 400 ml mlijeka
  1. Operite rižu te je dodajte u hladnu vodu (400ml). Stavite na šporeti  dodajte šećer, da polahko prokuha.

  2. Nakon desetak minuta dodajte mlijeko ikuhajte još oko 15 minuta. Obratiti pažnju na tvrdoću riže i gustoću tečnosti.

  3. Ako želite gušću sutliju smanjite količinu vode. Jedan od načina kojidaje riži gustoću jeste da umutite manju kašiku brašna ili pudinga od vanilijeu malo hladne vode ili mlijeka i dodamo u već gotovu sutliju.

  4. Neka sve zajedno kuha 2-3 minute i sklonimo sa ringle.   

Na rižu s mlijekom možete dodati cimet, ribanu čokoladu, grožđice ili drugo sušeno voće po želji. Cimet je uobičajen dodatak sutliji jer daje poseban okus.

Dezert
Bosanska kuhinja
sutlija, desert, bosanski desert, riža i mlijeko