You are currently viewing Teleće ili juneće šnicle u saftu

Teleće ili juneće šnicle u saftu

Teleće ili juneće šnicle su jako hranjljive za naš organizam Unosom  hrane svakodnevno utječemo na naše zdravlje, međutim koliko o tome razmišljamo? Danas, nažalost, zbog ubrzanog načina života,  malo ili nimalo. Slobodnog vremena sve je manje, a jesti zdravo je sve veći izazov. „Sve što putem hrane unosimo u organizam, gradi nas i mijenja, a o tome što smo unijeli ovisi naša snaga, naše zdravlje i naš život“, još jedna Hipokratova izjava koja bi nas trebala potaknuti da biramo one namirnice koje na štite i koje pozitivno djeluju na naše zdravlje.

Teleće šnicle u saftu

Odlična ideja za ručak. Jelo koje sejednostavno voli, pravi se na razne načine, cilj je postići mehkoću i sočnostšnicli! Mnogi su navikli šnicle pržiti u tavi uz nekisos, ali uz ovakav način pripreme meso nerijetko završi žilavo, suho iliprepženo, naročito ako umjesto teletine imamo junetinu koju je težespremati. 

  • Osnovni pribor
  • 1 kg teletine
  • 1 supena kašika maslinovog ulja
  • 1 komad bijelog luka
  • peršun
  • 1 čaša vode
  1. 1 kilogram teleće ili juneće šnicle,

  2. Izrežite meso na šnicle debljine otprilike jedan do jedan i po centimetar te ih istucite s jedne i druge strane,

  3. Potom šnicle s jedne strane posolite, a s druge strane pospite vegetom,

  4. U nauljenu šerpu stavite jedan red takve šnicle te pospite izrezanim peršunom i bijelim lukom,

  5. Zatim redajte drugi red šnicle, peršuna i bijelog luka, a potom i treći. Od jednog kilograma mesa trebali biste dobiti otprilike tri reda mesa,

  6. Tako pripremljenu šniclu u šerpi zaspite sa jednom čašom vode i pustite da zavrije na visokoj temperaturi,

  7. Potom temperaturu smanjite na najmanju, a šerpu poklopite i ostavite šniclu da se dinsta otprilike sat do sat i po vremena,

  8. Kada nakon toga voda ispari, dobit ćete ukusnu i mekanu šniclu u sopstvenom sosu.

Dinstanu šniclu možemo poslužiti uz krompir, rižu, tikvice ili neki drugi prilog.

Glavno jelo
Bosanska kuhinja