You are currently viewing Tradicionalna baklava

Tradicionalna baklava

Na našim prostorima tradicionalna baklava je najpopularnija i najukusnija slastica koju pretežno jedemo u posebnim prilikama. Također kada nam dođe bajram, ili proslavljamo određena dešavanja.

Baklava

Baklava je desert orijentalnog porijekla, pravi se od razvučenih jufki. Najčešće je pravimo za vrijeme bajrama, svečanih prigoda, kao što su svadbe, rođenje djeteta itd.

  • Osnovni pribor
  • 1 kg gotovih jufki za baklavu
  • 1 kg oraha
  • 250 g maslaca
  • 100 ml ulja
  1. Prvo što uradimo jeste da napravimo agdu. Istresemo šećer u šerpu i prelijemo vodom toliko da voda bude preko šećera otprilike 2 cm. Kada prokuha smanjimo temperaturu i proces se nastavlja 20 minuta, da agda bude svijetlo žute boje, gustina bi trebala biti između vode i sirupa. Ostavimo je da se hladi jer nam takva treba da bismo zalili baklavu.

  2. Nakon toga počinjemo sa slaganjem baklave. Kore prilagoditi veličini pleha u koji ćemo je praviti. Istopimo maslac i pomiješamo ga sa uljem. Prvo staviti tri kore koje treba premazati puterom i uljem i na prve tri kore staviti sve sjeckane orahe. Preko staviti dvije kore, pa namazati smjesom od putera i ulja, pa posuti mljevene orahe.

  3. Na ovaj način slažemo dok se ne potroši materijal. Na kraju prekriti baklavu sa tri kore i isjeći. Ostatkom smjese i ulja premazati baklavu. Ubaciti u zagijanu rernu i nastaviti peći (sušiti) na 180 stepeni sat vremena. Pratiti pečenje i djelovati ukoliko bi trebalo sniziti ili povećati temperaturu. Kada se razdvoje baklave u plehu provjeriti jesu li do prvog sloja pečene. Ukoliko jesu izvadimo iz rerne i zalijemo ohlađenom agdom. Pritisnuti je nečim (desetak minuta) da bi se kore izravnale. Najbolja je kad odstoji dva dana na hladnom mjestu.

Dezert
Orijentalna kuhinja
baklava, orijentalna, baklava, rolovana baklava, kolači, orijent