Tradicija, miris i ukus-punjene paprike koji su oduvijek omiljeni odabir naših domaćica. Kada je u pitanju spremanje slanih obroka za porodicu i goste.
Punjene paprike
Punjene paprike sa mjevenim mesom spadaju u tradicionalno jelo, koje svi vole. Kombinacija mesa, začina i paprike odličan je spoj i na taj način imamo sve u jednom jelu. Osim svakodnevnog pripremanja, paprike su nezaobilazne na svečanim prigodama i za vrijeme ramazana. Nekoliko savjeta prije početka punjenja:
Izabrati sitnije paprike, pogotovo ako pravite za veći broj osoba, praktičnije su i vizuelno ostavljaju ljepši dojam.
Smjesa kojom punite papriku trebalo bi da bude rjeđa, da ne bismo dobili tvrd i čvrst fil, koji može nastati zbog samog sastava (meso i riža)
- Osnovni pribor
- 10 paprika
- 500 gr mljevenog mesa
- 150 gr riže
- 1 glavica crnog luka
- 2 čehna bijelog luka
- so i suhi začin
- 100 ml vode
- 200 ml paradajz sosa
- 2 l vode
- sol i začin po potrebi
Recept prema kojem radim ovo jelo ne podrazumijeva prethodno dinstanje i kuhanje namirnica. Prvo, isjeckam sitno luk, zatim dodam meso, rižu, sol, „vegetu“, malo crvene paprike, suhog peršuna i celera. Smjesi dodam pola čaše vode i sve dobro izmiješam.
Očistim paprike i počinjem sa punjenjem. Redam ih u dublju tepsiju. Nakon toga zalijem prokuhalom vodom i ubacim u već ugrijanu rernu. Kuhaju se na tempearturi od 200 stepeni.
Pratim pečenje i po potrebi okrenem ih, ukoliko se počnu malo više zapjecati, tj. mijenjati boju. Nakon pola sata termičke obrade, vadim ih iz rerne i dorađujem saft, ubacujući sol i začine po potrebi i želji. Dodajem paradajz sos ili veću kašiku ajvara. Ukoliko nismo zadovoljna gustinom, pravim hladnu zapršku, tako što umutim manju kašiku brašna u šoljici hladne vode. Vraćam sve u rernu još nekih desetak minuta, nakon čega je jelo gotovo.
Ukoliko želite, možete kao prilog poslužiti pire krompir.pd ove količine dobijemo 5 porcija, tj. po dvije manje paprike sa saftom na jednu osobu.