You are currently viewing Tradicionalne punjene paprike

Tradicionalne punjene paprike

Tradicija, miris i ukus-punjene paprike koji su oduvijek omiljeni odabir naših domaćica. Kada je u pitanju spremanje slanih obroka za porodicu i goste.

Punjene paprike

Punjene paprike sa mjevenim mesom spadaju u tradicionalno jelo, koje svi vole. Kombinacija mesa, začina i paprike odličan je spoj i na taj način imamo sve u jednom jelu. Osim svakodnevnog pripremanja, paprike su nezaobilazne na svečanim prigodama i za vrijeme ramazana. Nekoliko savjeta prije početka punjenja:

Izabrati sitnije paprike, pogotovo ako pravite za veći broj osoba, praktičnije su i vizuelno ostavljaju ljepši dojam.

Smjesa kojom punite papriku trebalo bi da bude rjeđa, da ne bismo dobili tvrd i čvrst fil, koji može nastati zbog samog sastava (meso i riža)

  • Osnovni pribor
  • 10 paprika
  • 500 gr mljevenog mesa
  • 150 gr riže
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čehna bijelog luka
  • so i suhi začin
  • 100 ml vode
  • 200 ml paradajz sosa
  • 2 l vode
  • sol i začin po potrebi
  1. Recept prema kojem radim ovo jelo ne podrazumijeva prethodno dinstanje i kuhanje namirnica. Prvo, isjeckam sitno luk, zatim dodam meso, rižu, sol, „vegetu“, malo crvene paprike, suhog peršuna i celera. Smjesi dodam pola čaše vode i sve dobro izmiješam.

  2. Očistim paprike i počinjem sa punjenjem. Redam ih u dublju tepsiju. Nakon toga zalijem prokuhalom vodom i ubacim u već ugrijanu rernu. Kuhaju se na tempearturi od 200 stepeni.

  3. Pratim pečenje i po potrebi okrenem ih, ukoliko se počnu malo više zapjecati, tj. mijenjati boju. Nakon pola sata termičke obrade, vadim ih iz rerne i dorađujem saft, ubacujući sol i začine po potrebi i želji. Dodajem paradajz sos ili veću kašiku ajvara. Ukoliko nismo zadovoljna gustinom, pravim hladnu zapršku, tako što umutim manju kašiku brašna u šoljici hladne vode. Vraćam sve u rernu još nekih desetak minuta, nakon čega je jelo gotovo.

  4. Ukoliko želite, možete kao prilog poslužiti pire krompir.pd ove količine dobijemo 5 porcija, tj. po dvije manje paprike sa saftom na jednu osobu.

Glavno jelo
Bosanska kuhinja
paprike i riža, punjene paprike, punjene paprike i saft