Ako tražite zadovoljstvo u jednom obroku, ukusni kus-kus s piletinom će zadovoljiti sve vaše dnevne potrebe. Dovoljno vitamina, zdravih vrijednosti i odličan recept čak i za one koji su vijerni treningu i zdravoj ishrani. Pogledajte u nastavku:
Kus-kus s piletinom i povrćem
Pri spremanju kus-kusa najvažnije je napraviti dobar omjer ove namirnice i vode. Da bismo dobili „razabran“,granulast kus-kus iskusni kuhari savjetuju da mjera bude 1 šoljica kus-kusa i 1,25 šoljica vode. Kus-kus sa piletinom i povrćem je jedna od boljih kombinacija, osim toga što uvijek „prolazi“, njena nutritvna strana je pogodna i za one koje paze na ishranu iz raznih razloga. Jednostavno zanapraviti, potrebno nam je, svega, 30 minuta. Dobit ćemo porcije za dvije osobe.
- 300 gr pilećeg filea
- 300 ml vode
- 125 gr kus kusa
- 1 glavica crvenog luka
- 3 čehna bijelog luka
- 1 crvena ili žuta paprika
- 2 mrkve
- 1 kašika maslinovog ulja
- so po potrebi i želji
Izdinstati crveni luk, zatim bijeli luk te papriku i mrkvu. Kad povrće omekša dodati piletinu, posoliti, dodati začine koje želimo i nastaviti dinstati sve zajedno 5 minuta.
Nakon toga dodati prokuhalu vodu i kus-kus. Nastaviti kuhati 3 minute zatim skloniti sa ringle. Savjetujem da odmah servirate na oval, da bi se kus-kus dodatno razabrao i da ne bi došlo do kašaste strukture.