Ova ukusna višnja pita idealna je slastica kako za tople dane kao osvježenje tako i za hladnije dane uz topao čaj ili kafu. Oduševit će sve one u čijem se tanjiriću nađe i zasigurno će biti zainteresirani za recept.
Pita od višanja
Kolač slatkasto-kiselkastog okusa će vam se sigurno svidjeti. U ovom receptu smo koristili gotove jufke i višnje, s tim da možete i odabrati neko drugo voće, mada je ova kombinacija pun pogodak.
- 500-700 g višanja
- 500 g kora za pitu
- 5 jaja
- 2 čaše šećera
- 1 čaša ulja
- 1 čaša jogurta
- 1 prašak za pecivo
- 500 g šećera
- 500 ml vode
- 1 limun
Od navedenih sastojaka napravimo premaz koji ćrmo nanositi preko jufki.
Podijelimo listove jufki na dva dijela. Prvu polovicu redamo u pleh, list po list i premazujemo.
Kada smo iskoristili prvi dio, poredamo višnje i nastavimo sa drugim dijelom.
List po list kombinujemo sa prelivom. Kada smo sve iskoristili, izrežemo na baklave ili kocke i pečemo u rerni na 200 stepeni, 20 minuta.
U međuvremenu skuhamo agdu i ostavimo da se nakratko ohladi. Kada je kolač pečen, zalijemo ga i ohlađen poslužujemo.