Podrška: 062 597 442

Besplatna dostava za narudžbe preko 100 KM!

Dostava: 1-2 dana, BiH

Za šta služe didaktičke igračke?

Didaktičke igračke su oblik zdrave zabave kroz koju mališani potiču maštu, razvijaju razna osjetila, vježbaju govor i emocije te uče i razgovaraju. Ovakva vrsta igračaka potiče na interakciju, te se nazivaju didaktičke igračke.

Naziv didaktika dolazi od grčkog glagola “didaskein” koji znači poučavati, obučavati, predavati, propisivati, opominjati. 

didaktičke igračke

Razvoj motorike

Razvoj motorike je veoma važno i motoričke igre su izuzetno bitne od najranije dobi djeteta. Bebe od 0 do 12 mjeseci kroz igru mogu učiti o svijetu oko sebe. Kao prvo, naučnici su dokazali da je razvoj govora povezan s razvijenošću motoričkih vještina. Zato je bitno početi vježbati s bebom još dok je i u kolijevci. Za početak su veoma važni osmijeh, dodir i lagano razgibavanje. Nakon određenog vremena na red dolaze korisne dječije pjesmice i crtaći koji svojim ritmom potiču na razvoj motorike. A nakon toga polako na red dolaze didaktičke igračke.

Za učenje boja i oblika

Kao što smo već navodili u ovom i prethodnim tekstovima, dijete kroz igru uči razne vještine i sposobnosti. Kada se mališan igra, on polako kroz igru uči oblike, slova i brojeve, te uči prepoznavati boje. Zato su didaktičke igračke u raznim bojama i u oblicima slova i brojeva veoma korisna za razvoj djeteta. Ovakva vrsta edukativnih igračaka pomaže da mališani lakše savladaju učenje slova, brojeva i oblika, na veoma zanimljiv i šarenolik način.

Za razvoj spretnosti

Svakom djetetu je veoma važno da boravi u prirodi, da skače i da se igra. Djeca sve više vremena provode u zatvorenom prostoru i iz tog razloga je važno da u svom domu posjeduju igračke koje će poticati njihove sposobnosti. Razne didaktičke igračke dolaze u praktičnim pakovanjima tako da ih mališani mogu nositi svuda sa sobom i osmišljavati svoje aktivnosti i igre.

Višestruke akcije

Igračke koje se mogu rastaviti pa ponovo sastaviti, koje mogu da se rasklope, pomjeraju, su veoma važne za razmišljanje, logičko zaključivanje i koncentraciju.

Mašta i kreativnost

Niti jedna igračka nije dovoljno zanimljiva sama od sebe bez dječje mašte i kreativnosti. Kada igračke dospiju u taj svijet nepregledne mašte, one tada dobiju svoj konačan izgled i smisao. Kao takve, dodatno podstiču dječju maštu, te motiviraju za nove ideje, nove igre i zabavu te dodatno oplemenjuju dječji svijet.

Dodaktičke igrače iz naše ponude