You are currently viewing Zapečena janjetina i krompir

Zapečena janjetina i krompir

Zapečena janjetina i krompir-kakva idealna kombinacija! Za sve ljubitelje navedene vrste mesa. Te za sve one kojima je krompir omiljeno povrće, ovaj recept će biti pravo malo uživanje.

Zapečena janjetina sa krompirom

  1. Janjeće pečenje sa ražnja rijetko ko ne voli, pa čak i oni koji nisu ljubitelji mesa ne odole mirisu i okusu ovog jela. Međutim, kad spremanje ovog mesa treba odraditi u kući, mnoge domaćice odustaju, jer im ne bude ni blizu kao ona pečena na ražnju.

  2. Jak miris, masnoća i tvrdoća mesa je ono što ih odvrati od pripreme jela. U ovom receptu ćemo vam pokazati kako na najbolji način spremiti ukusan ručak.

  3. Za pripremu nam je potrebno 1,5 kg janjetine koju ćemo očistiti od eventualnih masnoća (ovisi koji dio mesa koristite), isječemo na komade i operemo. Stavimo u šerpu da prokuha.

  4. Nakon 20 minuta kuhanja sklonimo sa ringle, istresemo 2 kašike sode bikarbone zatim isperemo. Nakon ovog postupka meso stavljamo u pretis, prelijemo vodom i nastavljamo sa kuhanjem, s tim da ga ovaj put posolimo i ubacimo nešto od korjenastog povrća (mrkva, celer ili luk). Kad prokuha, zatvaramo pretis lonac. Poslije 20 minuta ga isključimo.

  5. U međuvremenu, jedan kilogram krompira isječemo na kriške , začinimo i pod folijom pečemo u rerni na 250 stepeni. Zadnjih 15 minuta pečenja krompira dodajemo janjetinu iz pretisa i sve zajedno vraćamo u rernu.

  6. Kad oboje porumeni i dobije tanku hrskavu koricu, izvadimo iz rerne i s tim završavamo. Šta smo dobili? Dobili smo ukusnu janjetinu, bez jakog karakterističnog mirisa, većina masnoće nestala je tokom iskuhavanja i najvažnije od svega bude mehka i slasna. Možemo poslužiti 6 osoba.