You are currently viewing Zašto vas boli vrat? Donosimo vam par razloga!

Zašto vas boli vrat? Donosimo vam par razloga!

Pitate se zašto vas boli vrat i koji su uzroci koji do toga dovode? Bol u vratu je veoma česta pojava kod svih ljudi, naročito kod onih koji cijeli dan provedu u sjedećem položaju za računarom. Ukočenost i dosadna bol u vratu nastaje najčešće zbog nepravilnih položaja kao i zbog nepravilnog spavanja i naglih pokreta i trzaja. Većina ovih dosadnih boli nestane sama od sebe međutim neki od ovih problema zahtijevaju terapiju i tretiranje lijekovima i sl. U nastavku vam donosimo par uzroka koji mogu izazvati bol i ukočenost u vratnom dijelu.

Naprezanje vrata

Kada pretjerano držite vrat u jednom položaju dugo vremena, to može uzrokovati bol i ukočenost. Također, sjedenje za računarom, nošenje preteškog tereta, predugo držanje telefona i svaka druga nepravilna poza može dovesti do bolova i ukočenosti.

zašto vas boli vrat

Hernija diska

Do ovog problema dolazi kada se elastična i otporna struktura između dva kralješka, deformira i pomakne s mjesta te pritišće korijene živaca. Taj pritisak izaziva snažne bolove u vratu i rukama. U slučaju da bolovi nikako ne prestanu, potreban je hirurški zahvat.

Otečenost limfnih čvorova

Kada je u pitanju upala limfnih čvorova, to može za posljedicu imati smetnje u ždrijelu, ustima, ušima i obično se javlja jedan ili više otečenih čvorova. Bol je ograničena a ponekad i veoma snažna. Dijagnozu postavlja doktor nakon pažljivog pregleda bolnog dijela.

Ukliješteni živac

Kada  kičmeni disk izviri iz kućišta, kralješci s obje strane zbliže se i mogu razviti koštane ostruge. Te izrasline stežu obližnji živac, uzrokujući bol, a ponekad i slabost ili utrnulost. Kao i poput hernije diska, često nije tako ozbiljan kao što možda zvuči. Lijekovi i fizikalna terapija obično mogu ublažiti simptome.

Fibromalagija

Fibromalagija zahvata različite djelove tijela uključujući i vrat. Bol često biva najizraženiji simptom, ali ne i jedini. Simptomi uključuju ekstremni umor, glavobolje, anksioznost i depresiju. Ukoliko se pitate zašto vas boli vrat, ovo može biti vodeći uzrok.

Ponuda masažera za vratni dio kičme iz naše ponude