You are currently viewing Znate li šta je voda u koljenu?

Znate li šta je voda u koljenu?

Kada je u pitanju voda u koljenu, to je veoma česta pojava kod osoba koje imaju problema s koljenima. Osoba koja ima problema s nekom od oboljenja koljena oko zgloba ili u samom zglobu, kao posljedica se javlja oteklina. Kako biste ovaj problem na vrijeme sanirali i kako biste ga se efikasno riješili, jako je bitno pronaći uzrok bola i otekline. Veoma bitno je znati da je tzv. voda u koljenu simptom neke od bolesti koljena, ali ne bolest. U nastavku teksta pročitajte više zanimljivih informacija koje vam mogu pomoći.

Koji su uzroci pojave vode u koljenu?

Kako bi vaše koljeno normalno funkcioniralo, njemu je potrebna tekućina kako bi se smanjilo trenje tokom kretanja i kako bi se omogućilo nesmetano kretanje u zglobu. Tako da je tekućina uvijek prisutna u maloj količini, međutim previše tekućine donosi izljev u zglobu. Takvo stanje je simptom neke od bolesti koštanozglobnog sustava ili stanja nakon ozljede. Pored vode, izljev u zglobu može biti i krv a to se naziva hemartros. Takva vrsta izljeva može biti posljedica manje ili teže povrede kao što je iščašenje, uganuće ili prijelom. Ukoliko postoji izljev krvi, bolesnik mora strogo mirovati, a ako se radi o većoj količini, tada se krv mora izvući.

voda u koljenu

Koji su simptomi vode u koljenu?

Morate znati da koljeno veoma često mogu biti otečena i iz drugih razloga, i da to ne mora nužno značiti da je u koljenu višak vode. Neki od znakova da se tekućina u koljenu nakupila jesu:

  • kruto koljeno – radi se o nemogućnosti savijanja koljena i izrazito jaka bol koja onemogućava ispravljanje noge,
  • bol u koljenu – koja može biti manje, tinjajuća i nepodnošljiva i koja se javlja tokom aktivnosti ali i u mirovanju,
  • oteklo koljeno – otok se obično javlja odmah iznad koljena.

Ono što je uobičajeno kod otoka jeste da se javlja iznenada, ne ostavlja posljedice i obično spontano prolazi bez nekih značajnijih terapija.

Šta je punkcija koljena?

Postupak izvlačenja tekućine iz zgloba te samim tim smanjivanje boli kako bi se došlo do dijagnoze naziva se punkcija koljena. Često se uz postupak punkcije injektira lijek protiv upale kako bi se zaustavila iritacija, upala i nastajanje viška tečnosti u zglobu. Ovaj proces se obično izvodi u lokalnoj anesteziji iako sam postupak baš i nije bezbolan. Bolesnici često osjećaj opisuju jako neugodnim. Pri završetku se savjetuje mirovanje a oporavak zavisi od dijagnoze i težine povrede i oštećenja.

Ponuda našeg shopa koja vam može pomoći pri smanjenju bola i nelagode