Ako volite ukus sira u pecivima, onda je žuta pita sa sirom idealna kombinacija za vas. Uz veoma laganu i brzu pripremu, dobit ćete veoma izdašan obrok za cijelu porodicu.
Žuta pita
Žuta pita je jelo koje najčešće pravimo za doručak, pogotovo kad je cijela porodica na okupu. Jednostavna za napraviti, potrebno nam je svega 30 minuta.
- 200 gr mladog sira
- 4 jaja
- 500 ml mlijeka
- 100 ml kisele vode
- 2 čaše palente
- 1 čaša griza
- 1 čaša bijelog brašna
- 1 prašak za pecivo
- soda bikarbona, sol
U plastičnu zdjelu napraviti smjesu od mlijeka, pavlake, jaja, sira. Umutiti navedene sastojke i dodavati im palentu, griz, brašno i prašak za pecivo.
Dobit ćemo srednje gustu smjesu, koju ćemo dodatno razrijediti kiselom vodom te među prstima dodati sodu bikarbonu i naravno posoliti.
Zašto je neophodno dodatno razrijediti smjesu? Zato što imamo veću količinu palente koja zahtijeva tečnost, soda je tu da nam pita pomoću nje bude „razabrana“.
Kada smo sve ujedinili, izlijemo smjesu u tepsiju i stavljamo u već zagrijanu rernu. Pečemo je na 200 stepeni, oko pola sata, dok ne porumeni. Na kraju je prelijemo vrhnjem za kuhanje ili domaćim istopljenim kajmakom, po želji.