You are currently viewing 3 bitna razloga zašto vas boli vrat

3 bitna razloga zašto vas boli vrat

Pitate se zašto vas boli vrat i koji su to vodeći uzroci? Bolovi i ukočenost u vratu su veoma česta bojava. Ovakvi problemi ne vežu se za starosnu dob te se mogu pojaviti i kod djece, kao i kod odraslih i osoba u starijoj životnoj dobi. Bolovi u vratu kao i ukočenost se mogu javiti iz veoma mnogo razloga i uzroka je zaista mnogo. U nastavku teksta vam navodimo tri vodeća uzroka bolova u vratu na koje biste trebali obratiti pažnju.

Miogena ukočenost

Ovakva ukočenost je posljedica prirođeno kraćeg mišića na bočnoj strani vrata. Uzrok ovome može biti miositis. Miositis je upala mišića još u embrionalnom stadiju, ili hematom do kojeg je došlo tokom poroda. Ovaj problem se često resorbira sam od sebe bez ikakvih većih posljedica, ali ponekad ostane ožiljak koji biva uzrokom skraćivanju mišića. Simptom ovakve vrste ukočenosti vrata je veoma prepoznatljiv jna prvi pogled. Naime, vrat je iskrivljen, bol je jako prisutna a pokretnost je otežana ili potpuno onemogućena. Da bi se ovaj problem dijagnosticirao, potrebno je uraditi ultrazvučnu pretragu. Ovaj neugodni problem liječi se obaveznim hirurškim zahvatom koji se sastoji od presijecanja skraćenog mišića kako bi on ponovo zadobio normalnu dužinu.

zašto vas boli vrat

Artroza zatiljka

Ovdje se radi o degenerativnoj bolesti zglobova koja je posljedica degenerativnih promjena u zglobnoj hrskavici. Zbog oštećenja tj. degeneracije hrskavice dolazi do promjena zglobnih tijela te dolazi do stvaranja koštanih trnova. Također može doći i do upale mekih tkiva u neposrednoj blizini zgloba. Ova bolest se javlja najčešće kod osoba iznad pedesete godine no dešava se da se javi i ranije. Sve degenerativne bolesti imaju hroničak tok te mogu biti uzrokovane nekom potpuno drugačijom slikom. Simptomi ove bolesti su ukočenost vrata, glavobolja i vrtoglavica. Dijagnoza se također postavlja ultrazvučnim pregledom. Kada je u pitanju liječenje, najdjelotvornija je gimnastika a u akutnoj fazi se uzimaju lijekovi protiv bolova te za opuštanje mišića.

Ciste na vratu

Ciste mogu biti prisutne od samog rođenja a posljedica je promjena u razvoju u embrionalnom stadiju. Malene vrećice koje se tada formiraju mogu ostati prazne tokom cijelog života ali mogu i prerasti u ciste ispunjene tekućinom koje mogu praviti nelagodu. Kada se te ciste upale, počinju praviti probleme. Upala se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, a prate je otečenost i veoma intenzivna bol. Može doći i do infekcije što je veoma opasno. Upaljene ciste se tretiraju antibioticima, a hirurškim zahvatom se problem definitivno rješava i otklanja.

Ponuda masažera koji vam mogu ublažiti bolove u vratu