Teleće ili juneće šnicle su jako hranjljive za naš organizam Unosom hrane svakodnevno utječemo na naše zdravlje, međutim koliko o tome razmišljamo? Danas, nažalost, zbog ubrzanog načina života, malo ili nimalo. Slobodnog vremena sve je manje, a jesti zdravo je sve veći izazov. „Sve što putem hrane unosimo u organizam, gradi nas i mijenja, a o tome što smo unijeli ovisi naša snaga, naše zdravlje i naš život“, još jedna Hipokratova izjava koja bi nas trebala potaknuti da biramo one namirnice koje na štite i koje pozitivno djeluju na naše zdravlje.
Teleće šnicle u saftu
Odlična ideja za ručak. Jelo koje sejednostavno voli, pravi se na razne načine, cilj je postići mehkoću i sočnostšnicli! Mnogi su navikli šnicle pržiti u tavi uz nekisos, ali uz ovakav način pripreme meso nerijetko završi žilavo, suho iliprepženo, naročito ako umjesto teletine imamo junetinu koju je težespremati.
- Osnovni pribor
- 1 kg teletine
- 1 supena kašika maslinovog ulja
- 1 komad bijelog luka
- peršun
- 1 čaša vode
1 kilogram teleće ili juneće šnicle,
Izrežite meso na šnicle debljine otprilike jedan do jedan i po centimetar te ih istucite s jedne i druge strane,
Potom šnicle s jedne strane posolite, a s druge strane pospite vegetom,
U nauljenu šerpu stavite jedan red takve šnicle te pospite izrezanim peršunom i bijelim lukom,
Zatim redajte drugi red šnicle, peršuna i bijelog luka, a potom i treći. Od jednog kilograma mesa trebali biste dobiti otprilike tri reda mesa,
Tako pripremljenu šniclu u šerpi zaspite sa jednom čašom vode i pustite da zavrije na visokoj temperaturi,
Potom temperaturu smanjite na najmanju, a šerpu poklopite i ostavite šniclu da se dinsta otprilike sat do sat i po vremena,
Kada nakon toga voda ispari, dobit ćete ukusnu i mekanu šniclu u sopstvenom sosu.
Dinstanu šniclu možemo poslužiti uz krompir, rižu, tikvice ili neki drugi prilog.