You are currently viewing Četkice za besprijekoran osmijeh

Četkice za besprijekoran osmijeh

Navike održavanja i pranja zuba počinju još od ranog djetinjstva uz naše roditelje, prijatelje, stariju braću i sestre. Veoma je važno naučiti dijete pravilnom pranju zuba čim postane svjesno toga. Kada bebi počne rasti prvi zub, higijena zuba se održava gazom koja se natopi u prokuhanu vodu ili čaj od kamilice. Nakon prve godine života mogu se koristiti četkice namijenjene za taj uzrast sa mekahnim dodacima za lakše i bezbolnije čišćenje bez rizika od oštećenja desni kao i pasta za zube s fluorom.

Pogledajte naš revolucionarni proizvod: Luma Smile izbjeljivač zuba

Jedna od najznačajnijih načina za očuvanje kompletog zdravlja je higijena usta i zuba. Kažu da mnoge bolesti počinju upravo zbog problema sa zubima. Pravilna higijena zuba podrazumijeva svakodnevnu njegu zuba, odnosno pranje uz upotrebu paste, četkice i konce.

Zube bi trebalo prati najmanje dva puta dnevno; ujutro i uvečer. Pravilno pranje zuba traje oko tri minute, a pokreti četkicom idu od desni ka zubima. Najvažnija uloga higijene usne šupljine je prevencija nastanka karijesa ili razna oboljenja desni. Zbog toga je veoma važno naučiti dijete pravilnom pranju zuba čim postane svjesno toga. Poželjno je djeci davati i tablete fluora kako bi što prije ojačali zube.

Četkanje zuba

Četkanje zuba dva puta dnevno po 5 minuta je nešto na što smo naučeni od malih nogu. Pri pranju zubi pravite nježne pokrete, bez pritiska na zubno meso i zub jer to može dovesti do povlačenja zubnog mesa!

Za osjetljive zube i desni, tu je naša Spin Smile četkica za zube!

Jako je važno koristiti četkice s mekanim vlaknima, a pritisak na zube treba biti minimalan. Također, četkica se treba držati pod kutom od 45 stepeni kao bi zahvatila sva bitna mjesta.

Prevelik pritisak na zubno meso može dovesti do povlačenja zubnog mesa, ali i do klimanja zuba što često rezultira i potpunim gubitkom zuba.

Četkanje jezika

Neugodan zadah obično počiva na jeziku te je veoma važno očistiti ga kako bi se riješili neugodnog zadaha. Uz pranje zubi i desni, četkanjem moramo ukloniti i onaj tanki bijeli sloj koji se stvorio na jeziku. Taj sloj je nakupina bakterija i on može uzrokovati niz bolesti i infekcija, a uklanjanjem tog sloja poboljšavate osjećaj okusa i sprječavate neugodan zadah.

Također za osvježavanje daha možete koristiti i razne vodice za ispiranje usne šupljine koje su se pokazale kao jako korisne i učinkovite.

Pogledajte naš asortiman proizvoda za čišćenje zuba.

Nemojte pretjerivati

Četkanje više od tri puta dnevno zvuči zdravo i higijenski, ali zapravo nikako nijje dobro za vaše zube.

Prečestim čišćenjem ćete otkloniti zubnu caklinu koja štiti zube, a i nadražit ćete zubno meso.

Prednosti korištenja električne četkice za zube:

  • Uklanja 100% više zubnih naslaga od klasične četkice za zube
  • Smanjuje pojavu karijesa i pozitivno utječe na zdravlje desni
  • Relativno niska cijena održavanja 
  • Manji pritisak na zubno meso u odnosu na obične četkice
  • Savremene električne četkice za djecu imaju mogućnost spajanja s raznim mobilnim aplikacijama
  • Moderne električne četkice vibracijom podsjećaju na potrebu promjene područja koje se četka
  • Osiguravaju da zube perete najmanje dvije minute ukoliko posjeduju mjerač vremena
  • Dug životni vijek trajanja baterije
  • Velika prednost je veći broj pokreta u poređenju s klasičnim četkicama.
  • Najbolji modeli imaju do 48.000 pokreta u minuti (dok klasičnom četkicom možemo napraviti tek 300 do 600 pokreta u minuti).