...

Podrška: 062 597 442

Besplatna dostava za narudžbe preko 100 KM!

Dostava: 1-2 dana, BiH

Inhaliranje sinusa i upotreba inhalatora

Upotreba inhalatora je vrsta terapije u kojoj lijek ulazi u organizam zajedno sa zrakom koji tada udišemo. Klasično inhaliranje vrućom parom nam je već svima poznato kada nemamo izlaza i ne možemo disati pa tražimo bilo kakvo rješenje ali ono ponekad može pogoršati stanje kada smo prehlađeni i kada je sluznica dišnog sisitema nateknuta, te dovesti do proširenja krvnih žila i još jačeg oteknuća sluznice, a time i začepljenja dišnih puteva. Zbog toga se preporučuje inhaliranje hladnom parom putem inhalatora kako bebama i mališanima tako i odraslim osobama.

Terapija inhalatorom se danas može vršiti i kod kuće bez imalo muke uz razne vrste i proivođače inhalatora. Najprecizniji način primjene vrši se korištenjem sofisticiranih inhalatora koji zbog svoje veličine i cijene nisu praktični za individualnu primjenu. Namijenjeni su uglavnom zdravstvenim ustanovama (kompresorski ili ultrazvučni inhalatori sa maskom ili usnim nastavkom). Također još jedan način primjene inhalacijske terapije je korištenjem specijalnih spremnika za doziranje lijeka (inhaleri) koji su mali i prikladni za ličnu upotrebu.

Ovakva vrsta lijeka i terapije se najčešće primjenjuje kod osoba koje boluju od astme, bronhitisa, sinusitisa, alergijskog rinitisa, a koristi se kod svih uzrasta, od djece do starijih osoba. To je vrlo korisna terapija kod obične prehlade, kao i teškog produktivnog kašlja gdje iskašljavanje iscrpljuje zbog gustog sekreta.

Prednosti inhalacijske terapije u odnosu na obično uzimanje lijeka kao što su sirup ili sprej jesu lokalna djelovanja na respiratornu sluznicu, brži učinak, veća učinkovitost lijeka i znatno manje nuspojava. Jedan od najučinkovitijih terapija kojim ćemo pomoći djetetu, a i odraslim osobama kod jakog kašlja i začepljenog nosa je inhalacija električnim inhalatorima.

Inhaliranje sinusa 

Inhaliranje sinusa inhalatorom pomaže kod akutnog ili kroničnog sinusitisa, prehlade ili bronhitisa. Inhalirati se možete pomoću posebnog inhalatora ili zagrijane vode u privatnosti vlastitog doma. Topla vodena para i kombinacija ljekovitih sastojaka kao što su eterična ulja ili biljke opušta i pomaže kod odčepljivanja sinuse.

Pravilna inhalacija je veoma važna

Otopina za inhaliranje priprema se prema uputi liječnika ili ljekarnika. Pravilno je udisati kroz usta, a prije svakog izdaha treba zadržati dah par sekundi. Kod male djece dovoljno je da mirno i polako dišu. Inhalator se koristi dok lijek iz spremnika ne nestane.

Za inhaliranje se najčešće koristi fiziološka otopina, u količini od 3 ml. Inhalacije samom fiziološkom otopinom trebaju trajati od 15 do 25 minuta, a time se postiže vlaženje sluznice dišnih puteva kod prehlada, alergija.

Nikada se ne smije držati glavu pognutu, dišni putovi prilikom inhalacije moraju biti slobodni.

Po preporuci liječnika fiziološkoj otopini se dodaju različiti lijekovi ovisno o vrsti i težini bolesti. 

Kako održavati inhalator?

Očistite i dezinfikujte inhalacijski komplet, usni nastavak i nosni nastavak prije njihovog korištenja prvi put nakon kupnje, također ako se uređaj ne koristi  duže vrijeme ili ako isti uređaj koristi više od jedne osobe. Prilikom čišćenja ili dezinfekcije dijelova držite se propisanih pravila na uputama pakovanja. Provjerite je li zračni filter  čist i pravilno priključen. Zamijenite filter prema uputama proizvođača.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.