You are currently viewing Koje su vrste masaže?

Koje su vrste masaže?

Kada pomislimo na masažu, obično mislimo na jednu cjelinu, ili na sportsku masažu na koju smo već svi nekako navikli. Međutim, načina za masiranje je mnogo. Koje su vrste masaže i na koji nam način pomažu, pišemo vam u nastavku teksta.

Postoje sportske, medicinske, masaže vrućim kamenjem, masaže aromaterapijom, tajlandske masaže. Prije samog masiranja važno je pronaći pravog i dobrog stručnjaka. Također postoji i tehnika samomasaže koju lako možete naučiti te ju redovno prakticirati.

Zašto nam je masaža potrebna?

Vrste masaže su prava nauka. Masaža može biti odličan način opuštanja tijela i uma. Također proizvodi hormon sreće koji uveliko doprinosti kvaliteti našeg života i sna. Masiranje može biti samo lagano pritiskanje, ali može biti urađeno i snažnim pritiskom. Masaža uklanjaju napetost, stres i anksioznost, pomaži pri ublažavanju bolova te oporavljaju naše tijelo. Pored svega navedenog, masaže su nevjerovatno dobre ukoliko imamo probleme sa probavom, glavoboljom i migrenama, te ukoliko patimo od neke vrste sportske povrede. Tokom masaže možete osjetiti lagane do srednje pritiske, a u nekim masažama možete osjetiti i jak pritisak ali nikako ne biste smjeli osjetiti bol. Inače traju do sat vremena, ali neke potraju čak i duže.

vrste masaže

Prednosti masaže

Osim opuštanja, masaže mogu pomoći i kod bolova u leđima, bolova u vratu, kod migrena, osteoartritisa, depresije itd. Vrste masaže se razlikuju te morate pronaći odgovarajuću za svoje tijelo kako biste uživali.

Masaža za opuštanje

Ukoliko ste pod pretjeranim stresom i istražujete vrste masaže koje vam mogu pomoći, lagana masaža lica i tijela će vam pomoći da se opustite i zaboravite na stres. Jedna masaža u toku sedmice je minimalan omjer koji biste sebi morali priuštiti ukoliko se želite riješiti stresa i ukoliko se dugoročno želite osjećati bolje. Akupresurna, shiatsu masaža ili limfna drenaža jednako dobro opuštaju napete mišiće, ublažavaju napetost i glavobolju, poboljšavaju detoksikaciju i protok energije.

Masaža protiv starenja

Pored mnogobronjih pozitivnih učinaka koje donosi masaža, odlična je također i za procese starenja. Usporava starenje te aktivira procese obnavljanja i oporavka o kojima ovisi elastičnost kože kao i tonus. Poboljšava protok krvi te time kožu opskrbljuje kisikom. Također kožu oslobađa od toksina. Nakon odstranjivanja šminke i pilinga ova masaža traje do 45 minuta. Za postizanje vidljivih promjena ovakvu vrstu masaže bi trebalo izvoditi 2-3 puta sedmično. Uz ovaj tretman primjenjuju se i maske za tonus ili specijalne lifting maske.

Poznata medicinska masaža

Najzastupljeniji i najpoznatiji tretman kod nas, kada su masaže u pitanju jeste medicinska masaža. Osnova ove tehnike je švedska masaža ali uključuje i niz drugih tehnika. Ova tehnika je namjenjena ljudima koji imaju problema s kralježnicom, s bolovima u leđima i vratu, s problemima s išijasom, grčevima u mišićima i sl. Također može uključivati i tretman cijelog tijela što je ujedno od stručnjaka i preporučljivo.

vrste masaže

Čuvena sportska masaža

Kako joj i samo ime govori, namjenjena je prije svega profesionalnim sportistima, a zatim i aktivnim rekreativcima koji se bave trčanjem, ili su redovni u teretani. Baza ove tehnike je klasična masaža uz dodatak istezanja. Može biti veoma blaga ali može biti i jako intenzivna, ovisno o potrebi i o tome šta stručnjak koji je izvodi procjeni.

Ova masaža se izvodi na 4 načina i može biti masaža prije napora i treninga, masaža nakon napora i treninga, restaurativna i rehabilitacijska. Ukoliko pitate ljude koji su redovni na masažama, a naročito sporstiste, koja masaža im najviše odgovara, naravno da će reći da je to upravo sportska masaža.

Tajlandska masaža

Ova fantastična masaža potiče in Indije u kojoj postoji već više od 2500 godina. Prvobitno je smatrana iscjeliteljskom umjetnošću tradicionalne kineske medicine. Ova masaža ne uključuje ležanje na masažnom krevetu nego ležite potpuno obučeni na zemlji, dok stručnjak koristi tehnike istezanja, ljuljanja i povlačenja kako bi uspješno ublažio napetost, opustio vaše tijelo i pripremio ga za masažu. Ova tehnika se ponekad naziva i jogom, i fokusirana je na poboljšanje cirkulacije krvi. Tajlandska masaža koristi poboljšanju zdravlja na jako mnogo načina i postaje sve popularnija i kod nas.

Masažeri iz naše ponude

Ukoliko ste shvatili vrijednost masaže i vrste masaže te ih želite praktikovati i kod kuće, OVDJE možete pronaći ponudu naših masažera koji će vam biti od velike koristi, a u nastavku izdvajamo i neke od njih: