Podrška: 062 597 442

Besplatna dostava za narudžbe preko 100 KM!

Dostava: 1-2 dana, BiH

Par činjenica o krompiru

Iako nam više nije ni potreban dodatan razlog da volimo već odavno svoje omiljeno povrće, ipak, da navedemo par činjenica o krompiru koje će nam značiti. U nastavku vam donosimo par zanimljivosti i savjeta.

Vitamini u krompiru

Krompir je bogat vitaminom C, kao i vitaminom B6 (piridoksin) i vitaminom K, a od minerala sadrži znatne količine bakra, cinka, fosfora, kalija, kalcijuma, mangana… Krompir takođe sadrži visokokvalitetni skrob, belančevine i prehrambena vlakna.

Par činjenica o krompiru

Način skladištenja

Ako se krompir skladišti predugo ili ako se ne čuva u prikladnim uslovima, može dobiti zelenu boju ili početi klijati. Može izazvati glavobolju, mučninu, povraćanje, proljev, tegobe s disanjem i krvotokom. Ove promjene uzrokuje nakupljanje solanina, otrovnog alkaloidnog spoja koji ne samo što mijenja okus krumpira, nego je štetan za zdravlje. Prije pripreme jela potrebno je krompiru odstraniti klice i zeleni dio.

Krompir se ne smije čuvati u frižideru, jer će dobiti nepoželjan okus. Važno je i da se čuva dalje od luka jer mogu prouzrokovati kvarenje jedan drugog.

Jedite ga – s korom

Krompirova kora je koncentrirani izvor prehrambenih vlakana, vitamina, minerala i mnogih hranjivih tvari. Ako vam je dostupan ekološki uzgojen krompir, preporučuje se jesti ga s korom. Naravno, potrebno je lijepo očistiti koru od svega drugog.

Dijetalna je hrana

Iako je među mnogima poznato da krompir sadrži stvari koje vas mogu mnogo udebljati, zapravo, to nije istina. Krompir se ubraja u dijetalne namirnice koje su poželjne za održavanje normalne tjelesne težine. Problem je u tome kako se krompir priprema. U 100 grama krompira ima 85 kalorija, dok pomfrit ima 270 kalorija, a čips 568 kalorija.

Najbolji je kuhani krompir

Krompir je najhranjiviji i najljekovitiji ako je kuhan ili pečen u kori bez dodavanja masnoća.

Pomfrit iz rerne

Svi jako volimo pomfrit i to nam je omiljeni prilog, zar ne? Ukoliko i vi i vaši mališani volite pomfrit a tražite zdraviju varijantu, ovaj recept je idealan za vas. Pomfrit iz rerne ćete za jako malo vremena imati na vašem stolu. Bit će spreman za serviranje bez ikakvih štetnih posljedica.

Rezač za krompir

Sada možete napraviti savršen čips od krompira kod kuće zahvaljujući ovom alatu za rezanje prženog krompira!