You are currently viewing Ubod komarca i preventiva

Ubod komarca i preventiva

Kad je histamin oslobođen iz stanica u kojima je pohranjen, on u koži prouzrokuje širenje kapilara koje postaju propusne, a koža pocrveni. Ovaj odgovor dio je prirodnog procesa zacjeljivanja rana koji uključuje tekućine, stanice i hemijske spojeve potrebne za ishranu i oporavak tkiva.

U slučaju pojave alergijske reakcije organizam odgovara više nego što je to potrebno – riječ je o pretjeranoj reakciji našeg imunološkog sistema na tvari koje nam štete (u ovom slučaju slina komaraca).

Osim što vas posle uboda komarca koža svrbi, a samo mesto uboda otiče, često se i nervoza povećava, naročito ako je svrab neizdrživ, posebno u noćnim satima kada pokušavamo zaspati.

Kad vas komarac ubode iza sebe na koži ostavlja malo pljuvačke koja sadrži proteine. Reakcija na ubode komaraca prouzrokovana je reakcijom vašeg imunološkog sistema na ove proteine.

Znakovi koji upućuju da bi trebalo odmah da potražite hitnu medinsku pomoć su osip, oticanje i crvenilo van mjesta ugriza te problemi sa disanjem.

Logično je da na svrab reagujemo češanjem, ali to samo pogoršava situaciju.

„Češanjem po mjestu uboda pokrećemo oslobađanje više histamina. Također, povećavamo rizik od infekcije jer mjesto uboda otvaramo bakterijama u svom okruženju.“

Ubod tigrastog komarca najčešće rezultira puno većim oteklinama od običnog komarca, no one uglavnom prolaze nakon nekoliko dana.

Dakle, kada je u pitanju ubod komarca, alergija je normalna pojava kod većine ljudi. Međutim, kod nekih je reakcija snažnija pa nastane oteklina.

Osim različitih krema i sprejeva protiv komaraca, mnogi stručnjaci također savjetuju za ubod komarca prirodni lijek kao što su limun, med, češnjak, voda te mnogi drugi prirodni načini liječenja uboda komaraca.

Komarci se ne hrane isključivo krvlju sisavacaMuški primjerci jedu nektar iz cvjetova, dok ženke uz nektar piju i krv jer im treba dodatna energija zbog jajašaca koja nose.

Komarci vole sve što ih podsjeća na nektar ili na meso sisavaca bilo oblikom, bojom ili mirisom.

Ako koristimo parfem s cvjetnim mirisom, komarac će nas više i duže proganjati. Isto je i s dezodoransima te sapunima koji ostavljaju miris na našem tijelu a koji su njima privlačni i mirisni.

Komarci imaju razvijen ukus i kad je u pitanju odjeća. Oni preferiraju napadati ljude u tamnoj odjeći vjerovatno zato što ih podsjeća na boju mesa. Sviđa im se i uska odjeća. Zanimljivo, i jako svijetla odjeća ih privlači jer ih vjerovatno podsjeća na cvijeće.

Vitamin B12

Vrlo efikasna zaštita od komaraca je uzimanje dodatne doze B vitamina, naročito vitamina B12 koji je odbojan insektima. Ako u krvi imate dovoljnu količinu vitamina B12 komarci će vas izbjegavati. Vitamin B12 moguće je nabaviti u svim apotekama.

Zaštita prostora od komaraca

Da biste sebe i svoju porodicu tokom večernjih sati zaštitili od uboda komaraca i raznih insekata koji Vas uznemiravaju i koji Vas spriječavaju da uživate u druženju s voljenima, te Vam smetaju kada želite zaspati, na našoj stranici možete pronaći razne vrste električnih uređaja protiv komaraca i ostalih insekata koji će zaštititi i Vas, starije ukućane, ali će i Vaše mališane spasiti neugodnih uboda i neželjenih alergijskih reakcija.