Podrška: 062 597 442

Besplatna dostava za narudžbe preko 100 KM!

Dostava: 1-2 dana, BiH

Vrtlarstvo i alati

Želite znati o temi: Vrtlarstvo i alati? Saznajte sve što treba u ovom tekstu.

Šta je to vrtlarstvo?

Vrtlarstvo je jedan od najpopularnijih i najzanimljivijih ali i najkorisnijih hobija na svijetu i sasvim je lako shvatiti i zašto. Možete se posvetiti u bilo kojoj dobi, nije potrebno imati veliko zemljište i nije potrebna velika količina novca kako biste uživali u čarima vrtlarstva. Za one koji žive u malom stanu dovoljno je nekoliko saksija na balkonu i nekoliko vrećica sjemena da se napravi sasvim normalan, mali vrt iz bajke. Prije početka sadnje i sezone potrebno je dobro se organizirati. Dakle, što se tiče zemljišta i same zemlje i mjesta koje se uređuje, najprije je potrebno napraviti male tzv. redice. Dužinu ” redica” određuje sama dužina vrta i količina sjemena koje ste kupili, a širinu najjednostavnije odredite širinom motike. Oko ” redice” nakon toga napravite malene stazice a staza u principu služi za jednostavnije kretanje vrtom i pristup redicama radi lakšeg ” okopavanja ”, čišćenja od ostalih biljaka te kasnije kako biste lakše i ubrali plodove, jer nije baš zgodno hodati preko posađenog povrća.

Redicu ćete kasnije isto malo prekopati, posuti gnojivom i to sve poravnati grabljama. Kada u redice umetnete biljke tj. sjeme koje želite posaditi, nježno motikom vratite zemlju u redicu.

Potrebni alati

Ako u svojoj šupi ili garaži pripremite neophodne alate za vrtlarenje, posao vam postaje još veća radost, umjesto dosadnog posla. Ono što Vam je najpotrebnije nalazi se u sledećim redovima;

Kosilice i trimeri

Za pravilnu brigu o Vašem vrtu jako je bitno da ga održavate čistim i urednim. Zato je veoma važno redovno kositi travu, a to je baš lagan zadatak uz kosilice za travu ili trimere koje karakterizira jednostavna i sigurna upotreba, lako upravljanje i praktični nastavci zahvaljujući kojima ćete Vaš vrt urediti besprijekorno u svako godišnje doba.

Makaze

Vrtlarske makaze su nezamjenjiv alat za ručno obrezivanje , jer vam omogućuju rezanje živice i grančica bez pretjeranog napora. Vrtlarske makaze, iako po izgledu mogu biti jako slične, razlikuju se po svojoj strukturi koja makaze drži u otvorenom položaju, olakšavajući brzo rezanje. Za jednostavnije radove u vrtu, samo se odlučite za model kovane aluminijske legure za čvrst i lagan dizajn, po mogućnosti s gumenim jastučićima za ublažavanje udara kada se oštrice zatvore i kako ne biste dobili neugodne žuljeve.

Ručna pila

Za rezanje tankih grana stabala mogu se koristiti vrtne makaze, ali za deblje grane Vam je itekako potrebna ručna pila koja je snažnija od vrtnih škara. Ručne pile dizajnirane su tako da režu kada se pila povlači prema sebi, što omogućava bolju kontrolu pri rezanju. Preporučuje se pri rukovanju pilom poduzeti odgovarajuće mjere opreza kako bi se izbjegle ozljede.

Zalijevanje

Koju god posudu za zalijevanje da odaberete, nećete pogriješiti – svaka nudi malo drugačije iskustvo zalijevanja. Stil koji odaberete ovisi o veličini biljaka, a također ih možete birati kako bi Vam bile ukras vrta i dvorišta. Dvije najosnovnije vrste kanta za zalijevanje su metalne ili plastične . Plastika je obično malo jeftinija i nije toliko jaka, ali su lagane za nošenje i jednostavne za korištenje. Metalne traju duže, pod uslovom da su pocinčane. Ako odaberete neku vintage stila, i stavite je pored biljaka ili negdje na vidno mjesto, bit će pravo osvježenje dvorištu.

Ukoliko smo vas zainteresovali kada su u pitanju vrtlarstvo i alati, pogledajte naš vrtlarski asortiman proizvoda OVDJE.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *