You are currently viewing Dvorište iz snova

Dvorište iz snova

Donosimo nekoliko bitnih stvari koje trebate znati ukoliko želite da imate dvorište iz snova.

Kako imati dvorište iz snova?

U moderno i savremeno vrijeme kada se domovi mjere desetinama kvadrata, imati lijepo, uređeno i osmišljeno dvorište iz snova je zapravo najveći luksuz života. Imati svoje dvorište znači imati svoj lični kutak prirode, svoj lični kutak za opuštanje s porodicom, komadić zlenila u domu, lični vrt i baštu za uzgoj voća i povrća, te idealnu igraonicu za mališane na otvorenom, i na čistom, svježem vazduhu.

Ali,kako biste uživali u čarima Vašeg dvorišta, trebate mnogo voditi računa o njemu, urediti ga i redovno održavati kako bi zadržalo svoju svježinu i ljepotu u svim sezonama.

Želite li znati šta je to vrtlarstvo?


Prije svega, osnova lijepog vrta, lijepe podloga dvorišta i cjelokupne svježine i izgleda je lijepo uređen i gust travnjak. Zdrav, kvalitetan i održavan travnjak je vrijedniji od svake dekoracije.

To je prirodni tepih po kojem možete hodati bosi, na kojem se djeca mogu igrati, prekrivač koji će Vam dobro doći kada su velike vrućine i padavine. Pored travnjaka, ono što je jako bitno jesu i cvijeće i ostalo bilje ali, posvetimo se sada i nekim drugim crtama.

Uredite staru drvenu ogradu:

Vrtna umjetnost nikada neće izaći iz mode. Iako sada u vrtnim centrima možemo pronaći zaista veliki izbor ukrasa za dvorište, također se možete potruditi i biti unikatni te izmamiti osmijeh na lice svojoj porodici i gostima vintage daškom uređenja.

Jedna od takvih ideja je i ugrađivanje malih staklenih kuglica u drvenu ogradu. Za vrijeme ljetnih vrućina, kada će se sunce presijavati preko šarenih kuglica, vi ćete se osjećati kao u bajci na svojem dvorištu. A stara drvena ograda može živnuti ako uz staklene kuglice dodate i omiljenu pastelnu boju.

Šta su to vrtlarstvo i alati, pogledajte OVDJE.

Saksije od starih kanti i lonaca

Već smo napisali da današnji vrtni centri nude širok asortiman proizvoda za uređenje vrta ali ono što nas uvijek iznenadi jesu i jako visoke cijiene kada su saksije u pitanju.

Dobra vijest je da je vintage stil dvorišta itekako ponovo u modi te kako vam nove tegle i saksije ne trebaju. Sve što trebate uraditi jeste da odete u podrum i pronađete stare i zaboravljene limene kante, lonce i ukrasite ih po vlastitoj želji.

Odaberite idealan namještaj

Odabir vrtnog namještaja veoma je važan je korak u čitavom uređenju: svaki element mora biti idealno osmišljen, a proporcije moraju uzeti u obzir veličinu vrta.

Također, pokušajte zadržati broj komada namještaja na najmanjem mogućem, da biste zadržali osjećaj prozračnosti, te pokušajte zadržati minimalizam i što se tiče boje. Jako moderne ove sezone su nježne pastelne boje.  

Odabir pravih ukrasnih biljaka

Ukoliko želite imati lijepo i funkcionalno dvorište morate ga održavati, što za pomenute biljke znači brigu o zemljištu, sadnju, košenje trave, prihranu i obrezivanje drveća i cvijeća.

Biljke prilagodite prostoru.
Biljke stubastih krošnji sadite na ćoškove koje na taj način vrtu daju mekši, zaobljeniji izgled. Malene niže vrste najbolje je smjestiti na ulaz u kuću, a odlično se uklapaju i u kamenjare.

Sada kada znate kako imati dvorište iz snova, pogledajte naš baštovanski asortiman u kojem imate sve što vam je potrebno za uređenje dvorišta OVDJE.